20 aprilie 2010

Stațiunea Negulești - izvor de sănătate


    
Aflată la o altitudine de circa 400 m, într-o zonă de deal și coline împădurite, la confluența munților Goșman și depresiunea Cracău-Bistrița, Stațiunea balneo-climaterică Negulești datează încă din anul 1874, cînd localnicii au descoperit efectele miraculoase ale izvorului "care tămăduiește durerile de ochi".
Este străbătută de pîrîul Iapa, în apa căruia Calistrat Hogaș, în drumețiile sale spre Mânăstirea Nechit, a pescuit boișteni, zglăvoace și păstrăvi.
    Amplasamentul de acum al stațiunii se află în satul Negulești, comuna Piatra Șoimului, la o distanță de 25 km de municipiul Piatra Neamț și 10 km de orașul Roznov, accesul fiind asigurat de DN 15 A, care face legătura cu Ardealul prin trecătorile Oituz și Ghimeș- Palanca, desigur, cu o abatere de 9 km.
Pitorescul zonei este dat de frumusețea pădurilor de foioase și conifere, precum și de sălbăticia acestora, unde cerbul și ursul sălășluiesc în tihnă. Micul lac de baraj natural "Veselaru", format în anul 1940, în urma unor alunecări masive de teren, cu o suprafață de 3.5000 m.p., completează cadrul feeric al locurilor, vizitat fiind de foarte multă lume, cu precădere de tineri.
Cascada DURAȘ
    La 2 km în amonte de statiune, izvorul tămăduitor „de ochi” are un debit apreciabil, calitățile terapeutice fiindu-i recunoscute de nemții și polonezii care au lucrat la fabrica de sticlă ce a funcționat cîteva sute de metri mai la deal de izvor pînă în 1913, cînd a fost mistuită de un incendiu. Pe cursul superior al pîrîului Iapa se află cascada Duraș( o veritabilă mini-
Duruitoarea), punct de mare atracție pentru turiști, în apropierea căreia se pot observa și astăzi urmele fostelor mine de chihlimbar( locuri cercetate de echipa prof. univ. dr. Marin Cârciumarul în primăvara anului 2017, notă T. Socea), de unde era extrasă această piatră semiprețioasă de culoare roșu-verde și negru.
În susul văii, de la stațiune pînă la cascadă, se întîlnesc numeroase poieni, sugerînd drumeților aflați în trecere o "Vale a Prahovei" în miniatură.
    În 1935, pe 16 aprilie, Vasile Albet, un inimos gospodar al satului Negulești, prin Adresa nr. 6393, solicita Ministerului Industriei și Comerțului (Direcțiuniii Minelor) amenajarea Stațiunii Negulești. În urma demersuriler făcute, statiunea si-a început activitatea propriu-zisă, funcționînd pîna în 1962, cînd, sub pretextul lipsei de fonduri și la nepriceperii administratorilor, stăpînirea comunistă a vremilor au hotărît oprirea activității.
    Atunci a fost demolată o clădire cu doua niveluri și 22 de camere, care includea sediul administrației, bucătăria și baza de tratament.
În 1978, în baza datelor existente, am întocmit un studiu în vederea repunerii în valoare a apelor minerale ale fostei stațiuni, studiu înaintat Ministerului Turismului, fostului Comitet Judetean PCR Neamt, precum și Centralei de Fire și Fibre Sintetice Săvinești, astfel înfiripîndu-se o nouă speranță de renaștere a stațiunii Negulești.
Astfel, prin Adresa nr. 2341/4 ianuarie 1979, Ministerul Turismului a înștiințat CFFS Săvinesti (pe directorul Valeriu Momanu) că, în anul următor, se va efectua un studiu geologic de specialitate, faza I.             Acesta a durat aproape 4 ani și, în urma celor 3 foraje, au fost descoperite 3 izvoare cu ape minerale, argument hotărîtor pentru construirea unei baze de tratament : "Apele clorosodice descoperite sînt destul de rare și apar, în general, în axurile antidinalelor faliate, mai mult sau mai puțin eversate, care au o concentrație foarte mare."
    Potrivit indicatorilor furnizați de către IMFBRM, aceste ape minerale sînt indicate în următoarele afecțiuni: stări preartozice (tratament profilactic), reumatism degenerativ, artroze ale coloanei și ale articulațiilor periferice, reumatism articular, tendinite-periartrite, sechele musco-articulare și nervoase periferice post-traumatice.
Studiile realizate în perioada 1935-1962, publicate în Indreptarul balneo-climateric editat de Ministerul Săntății și Prevederilor Sociale (ediția 1965, p.188), au relevat că apele de la Negulești sînt indicate și în tratarea afecțiunilor reumatismale, ginecologice - în special inflamatorii, afecţiunii ale aparatului locomotor și ale sistemului nervos.
    Chiar și după desființarea stațiunii, în 1962, un număr foarte mare de persoane, din toată țara, au continuat să vină la Neguleşti, la persoane particulare, care foloseau aceste ape și fără supraveghere medicală, recunoscută fiindu-le eficiența terapeutică. 
Astfel, concluziile IMFBRM au atestat că apele clorosodice de la Negulești pot fi folosite în cura externă după diluare, în proportie de 1:3, în tratamentele precizate mai sus. 
După efectuarea studiilor, pe 6 octombrie 1986, au început lucrările de construcție la noua bază de tratament a Stațiunii Negulești, în anul 1990 fiind finalizate cele doua pavilioane, cu 53 de apartamente (128 locuri), baza de tratament de la subsol, cabinetele medicale, centrala termică, sistemul de captare a apei potabile și sărate, cît și stația de epurare.
    Din 1990 si pînă în 1992, statiunea a fost coordonată de către SC Baltur SA Piatra Neamt, care a "reuşit" să-i stagneze dezvoltarea, după cum a procedat și cu alte obiective, conduse spre faliment, din județul Neamț.
    După preluarea Bazei de tratament de către Direcția Sanitară Neamț (1992), s-a întocmit un studiu de proiectare, faza a II-a, aprobat de către toate forurile competente, iar în 1995 au început lucrările de dezvoltare, prestate de Urbanex SA Piatra Neamt. 
Astfel, s-au construit spălătoria, corpul de legătura cu cele patru nivele și casa liftului, bazinul de recuperare, calea de acces la stația de epurare, a început modernizarea centralei termice. Lipsa fondurilor și întîrzierea execuției unor lucrări de către constructor au condus la amînarea termenului de punere în funcțiune a celei de-a doua etape de dezvoltare, fiind evidentă necesitatea finalizării canalului termic, dotarea cu aparatura specifică unei baze de tratament, instalaţiile bazinului de recuperare etc.
    Ca necesară remarcă: nicăieri în alte stațiuni, consacrate, evident, nu s-au înregistrat rezultate mai îmbucurătoare ca aici, la Neguleşti.
Este o dovada în plus ca apele minerale din zonă reprezintă un mijloc de recuperare a sanătății.
Deja sînt cetățeni care vor să pună în valoare efectele benefice ale apelor prin eforturi proprii. 
    Sînt un optimist și cred că nu peste mult timp efectul apelor minerale de la Neguleşti va deveni o certitudine, precum și un obiectiv serios de investiție în ochii celor care distribuie bugetul, astfel ca finalizarea lucrărilor să asigure semenilor un reper garantat de sănătate.
Gheorghe MARIAN
(articol publicat în anul 1998, în revista "CALU-IAPA", versiunea print)

3 comentarii:

  1. Un foarte frumos site-ului. Datorită eforturilor din trecut ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Vă muțumesc pentru cuvintele frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  3. I can see that you are an expert at your field! I am launching a website soon, and your information will be very useful for me.. Thanks for all your help and wishing you all the success.

    RăspundețiȘtergere

free counters

Copyright

Protected by Copyscape Duplicate Content Detector